Gespecialiseerde voetverzorging

Gespecialiseerde voetverzorging met paarse handschoenen en freestoestel

Deze week verscheen in de media dat het aantal kappers en schoonheidsspecialistes zonder diploma aanzienlijk gestegen is. Ik was toch wel geschrokken van de cijfers. Van de huidige wetgeving was ik sinds kort wel op de hoogte. Ik volg een opleiding tot gespecialiseerd voetverzorgster en had van de lesgevers al vernomen dat het blijkbaar niet nodig is om over een diploma te beschikken om pedicures uit te voeren. Dat verbaasde me enorm. We zijn toch met mensen bezig en dan is het toch noodzakelijk dat je weet wat je doet? Het lijkt me dus maar meer dan normaal dat een schoonheidsspecialiste of kapper een opleiding heeft gevolgd om zijn/haar beroep te kunnen uitoefenen.
Ik heb me na jaren te hebben lesgegeven omgeschoold tot schoonheidsspecialiste, maar vond dat ik nog te weinig echte kennis had opgedaan om degelijke pedicures te kunnen uitvoeren en mensen met voet- en nagelproblemen te kunnen helpen. Een opleiding tot esthetische pedicure beperkt zich eigenlijk gewoon tot het knippen en vijlen van de nagels, de nagelriemen verzorgen en wat eelt verwijderen. Andere voet- en nagelproblemen komen in deze opleiding niet aan bod. Maar wat dan bv. met een ingegroeide nagel of een schimmelnagel (in de volksmond een ‘kalknagel’) en nog zoveel andere pathologieën? Ik wou me daar dus graag verder in verdiepen en ook daar mensen kunnen mee helpen. Een pedicure is niet enkel de nagels lakken. Vandaar dat ik dus besloten heb om de opleiding ‘gespecialiseerd voetverzorger’ te volgen bij Syntra.
Van elk botje, elke spier en elke pees in de voet en het onderbeen ken in ondertussen de Latijnse benaming en weet ik waar het juist ligt. Ook op de vraag wie een risicopersoon is, kreeg ik een antwoord. Daaraan gekoppeld welk materiaal en welke producten/verbanden mag je bij deze personen wel of niet gebruiken. Elke persoon is uniek en verdient dus ook een verzorging aangepast aan zijn noden en behoeften. Met heel wat uren praktijklessen oefenen we de technieken en behandelingen in.
Met een degelijke opleiding kan je dus efficiënt en resultaatgericht werken en verzorgingen uitvoeren. En vaak is niet alleen het resultaat belangrijk. Het aanpakken van de oorzaak of voorkomen van erger is cruciaal om tot een echte oplossing te komen. Dat kan soms ook zijn door tijdig door te verwijzen naar een arts.  Sommige problemen horen tot het vakgebied van een arts en kunnen enkel met een kleine chirurgische ingreep of met bepaalde medicatie opgelost worden. Het is dus belangrijk om te weten tot waar jouw vakgebied reikt en vanaf wanneer iets niet meer voor jou is. De cliënt staat centraal en die moet van zijn probleem verlost worden.
Vandaar dus mijn keuze om me verder te verdiepen. Ik hou er enorm van om pedicures uit te voeren en het geeft zó veel voldoening om mensen met een goed gevoel naar buiten te laten gaan (of terug pijnloos). En daarvoor heb je de nodige kennis nodig! Een degelijke opleiding is dus mijn inziens een echte noodzaak!

Recommended Posts